Süti beállítások

Bridgestone Turanza T001: na, így kell üzemanyagot spórolni!

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Az autógumigyárak az utolsó évtizedekben robbantottak igazán. Mert ezen időszak alatt megsokszorozódott a személyautók száma a világban, és ez egy csapásra növekedési pályára állította őket.

Ebből a tortából nem mindenki részesedik egyformán, de a Bridgestone-nak biztosan nincs oka panaszra. Az 1931-ben alapított gyár hasítja ki a legnagyobb szeletet a már említett süteményből. Mögötte olyan nevek sorakoznak szépen libasorban, mint a Michelin, a Continental és a Pirelli. A Bridgestone márkanév mindenhol ismerősen és jól cseng. Több éven keresztül meghatározó szereplői voltak a Formula-1-nek is, ahol, mint abroncsbeszállító 244 versenyen látták el különféle gumikeverékekkel a csapatokat.

A Bridgestone neve ma már összeforrt a magas minőséggel, alacsony fogyasztással és ennek ékes példája a Bridgestone Turanza T001. Igaz a több éves konstrukció ma már sok helyen lemaradt a konkurenciától, de a maga idejében közvetlenül ott toporgott az élbolyban.

Múlnak az évek, kopik az érdem

A Bridgestone Turanza T001 a megjelenésekor rendszeres vendég volt a legnagyobb szakmai hírnévvel rendelkező autógumi teszteken, ám talán idén már kijelenthetjük, hogy a gumikeverék komolyabb hátrányba került a piac frissebb fejlesztéseivel szemben.

A patinás brit autómagazin, az Auto Express is ezt a tendenciát szűrte le tesztjeiből. A 2012-ben még a mezőny első felében záró abroncs pár hónappal ezelőtt az utolsó helyen végzett a 16 colos kategóriában. Majd nem sokkal később az utolsó előtti helyet szerezte meg.

Persze hangsúlyozzuk, hogy itt most az abszolút prémiumkategóriáról beszélünk, ahol olyan konstrukciók versenyeznek egymással, mint a Dunlop Sport BlueResponse, a Goodyear EfficientGrip Performance vagy éppen a Pirelli Cinturato 7 Blue. Tehát egy szinttel alacsonyabb kategóriában a Bridgestone Turanza T001 még évekig nevetve megállja majd a helyét.

Az üzemanyag spórolás királya elvérzett a fékteszteken

A megjelenésekor ódákat zengtek a gumikeverék hihetetlenül alacsony gördülési ellenállásról, és az ehhez kapcsolódó alacsony üzemanyag-felhasználásról.

Azóta eltelt már néhány év, és még a jelenben is ott van a legjobbak között e tekintetben a garnitúra. Ám ezt nem adják ingyen. Ezért cserébe le kell mondanunk a versenytársakéhoz hasonló fékezőerőről. Mind nedves, mind száraz talajon a Bridgestone Turanza T001-nek méterekkel több „időre” van szüksége a megálláshoz.

Sokkal jobb viszont a helyzet kicsit vizesebb körülmények között. Olyankor a széles vállblokkok, és a szokásosnál is szélesebb csatornák megteszik a hatásukat. Egyszerűen nem hagyják, hogy az autó felússzon. Ezek után nem meglepő, hogy, az Auto Express úgynevezett aquaplaning tesztjén egy harmadik, és egy első helyezést söpört be a modell.

Az autó a tesztelést végzők egybehangzó véleménye alapján egyébként végig stabil maradt vizes és száraz körülmények között is. Egyedül annyit tettek hozzá ehhez, hogy a vizes útfelületen többször is korrigálni kellett manuálisan, de egyszer sem érezték azt, hogy igazán csúszkálna a tesztautó.

A Bridgestone Turanza T001 innen is látszik, hogy egy igazán jó gumikeveréknek számít a mai napig. Hiába teltek el a megjelenése óta évek, a japánok fejlesztése még ma is tökéletes megoldás a mindennapok emberének. Persze azt sem hallgathatjuk el, hogy vannak nála már jobbak is a piacon, de a hétköznapi használatra továbbra is tökéletes választás ez a gumiabroncs.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót