Süti beállítások

Biztonságos vezetés a téligumi 215/55r16 segítségével

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Tudatos felkészülést igényel az őszi-téli időszak a vezetésben, most ehhez próbálunk pár ötletet, életmentő javaslatot kínálni, hiszen nem lesz elég a megfelelő téligumi 215/55r16 megvásárlása ahhoz, hogy balesetmentesen túléljük az előttünk álló zord időjárási viszonyokat.

A hólánc használata, vezetéstechnikai javaslatok, takarékos ötletek a téligumi 215/55r16 használata mellett is fontosak

téligumi 215/55r16

Õsszel és télen többféle veszély is fenyegeti az autósokat, ilyen a csúszás, a megnőtt féktávolság, a vízen csúszás veszélye. Ha a hőmérséklet megközelíti a 0 fokot esetleg valamivel alatta is van, akkor a vizes-nedves útfelület bizony lefagy. Ezt talán mindenki tudja is. De azt kevesen ismerik el, hogy ebben az időszakban bizony a csúszásveszély is megnő. Ezeken az utakon a menetstabilitás rohamos hanyatlásnak indul, nagyfokú látási viszony romlás következik be. Mindenki számára elérkezett az egyik legfontosabb feladat, a kötelező karbantartások ideje is. Ha még pár speciális teendőt is elvégzünk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy biztonságosan tudunk majd autózni télen a téligumi 215/55r16 segítségével.

téligumi 215/55r16Kezdjük talán a hólánc használatával. Heves hóesés és fagyott hótakaró esetén sokszor lesz szükség a hóláncra. A hajtott tengelyre érdemes felszerelni így az autó kormányozható marad. Érdemes a hólánc fel és leszerelését még otthon gyakorolni, hogy éles helyzetben is helyt tudjunk majd állni. Ha olyan útszakaszra érünk akár külföldön, akár Magyarországon ahol olyan táblát látunk kitéve, hogy a hólánc használata kötelező, akkor bizony nincs mit tenni, szerelni kell, akár van új a téligumi 215/55r16 akár nincsen. Csak akkor szabad leszerelnünk a hóláncot, amikor megpillantjuk az erre vonatkozó táblát. Ha határátkelőhelyen találkozunk ilyen táblával, akkor azzal kell számolnunk, hogy csak a hólánc megléte esetén léphetjük át a határt és ezt ellenőrizni is fogják, mégpedig igen szigorúan.

A vezetéstechnikával kapcsolatban is van néhány ötletünk. Induljunk el mindig időben, hiszen a menetidő az időjárás miatt biztosan meg fog növekedni. Folyamatosan hallgassuk a hírekben a közlekedési tudósításokat, hiszen rengeteg hasznos információval szolgálnak. Ma már be lehet programozni a rádiókat úgy is, hogy mindig az adott adásra kapcsoljanak, ahol éppen ezeket a híreket mondják be. Használjuk ki ezt legalább a téli időszakban. Indulás előtt dolgozzunk ki alternatív útvonalakat is.

Fontos, hogy saját járművünk vezetési tulajdonságait betéve ismerjük. Hol van a holttér, melyik a jármű súlypontja, mekkora a teljesítménye, milyen a fékrendszer kialakítása, van-e ABS stb. Tényleg nem elég, ha csak a téligumi 215/55r16 felszerelése történik meg. A síkos utakon a fékezés teljes összpontosítást fog tőlünk igényelni, hiszen a fékút télen sokkal hosszabb, mint nyáron. Ha nincsen ABS, azaz blokkolásgátló a járműben, akkor pumpálással fékezzünk, és ne alkalmazzunk semmilyen kapkodó mozdulatot. Tartsuk be a szükséges féktávolságot, nehogy a kicsúszás veszélye fenyegessen bennünket. Ha megtörtént a fékezés, akkor óvatosan engedjük fel a pedált és szépen várjuk meg, amíg a kerekek újra tapadást találnak.

Ha hegymenetben csúszunk meg, akkor érdemes magasabb fokozatba váltani, mint azt nyáron tennénk. Elindulás után érdemes egy fékpróbát tenni, de ezt is csak egyenes útszakaszon, lehetőleg gyér forgalomban. Ha csúszva indul el autónk, akkor ne a gázt nyomjuk, hanem a pedálokkal segítsük az elindulást.

Ezzel a pár tanáccsal és a megfelelő téligumi 215/55r16 kiválasztásával bízunk benne, hogy sikerül a téli szezont balesetmentesen levezetnie.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót