Süti beállítások

Biztonságos közlekedés nyáron is

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Évszakváltáskor rendszerint felhívják szakembereink a figyelmet a gumicserére, de sokan csak előkapják a garázsból a tavalyit, és ügyelnek annak általános állapotára, profilmélységére. Pedig bizonyított tény, hogy ezeken akár a közlekedés biztonsága is múlhat, éppen ezért elhanyagolni a témát semmiképpen nem szabad.

Gumicsere - de mikor?

A hitelmindenkinek.hu által megkérdezettek egyetértenek abban, hogy a gumicsere bizony jelentősen megterheli a családi kasszát, így vannak, akik egyszerre csak két abroncsot cserélnek, vagy beérik a használt gumik vásárlásával. Amikor a hőmérő higanyszála tartósan hét fok fölé emelkedik, a legtöbb autós szembetalálja magát a dilemmával, hogy mégis miből és milyen abroncsot vásároljon.

Először is ellenőriznie kell, hogy milyen állapotban vannak a tavalyi nyári gumik. Amennyiben helyesen tárolta azokat, ügyelt a guminyomásra is, akkor is előfordulhat, hogy csere szükséges, mégpedig a profilmélység okán. Bár alapvetően 1,6 mm-ben van megjelölve a nyári gumik minimális profilmélysége, de ajánlott már ennek elérés előtt, nagyjából 3 mm környékén lecserélnie az abroncsot. Sokan vannak, akik a teljes szett árát egyszerre nem tudják finanszírozni, ám nekik sem kell saját és utasaik biztonságával játszani, hiszen ma már személyi kölcsön is igényelhető szabad felhasználással, s így részletfizetés keretein valósítható meg a nélkülözhetetlen gumicsere.

Felejtse el a téli gumit!

Minden évben hallani olyan autósokról, akik takarékossági okok miatt téli gumival gurulnak az utakra akkor is, ha az aszfalt már forró. Ez több szempontból sem előnyös! Miként nevéből is adódik, a téli gumi a hideg útviszonyokra van kifejlesztve, s jelentősen eltér mind anyagösszetételét, mind felületi kialakítását illetően a nyári változattól. Ennek nem csak a megfelelő tapadás és a közlekedés biztonsága látja kárát, hanem bizony az üzemanyag-fogyasztás, és a menetzaj is. A nyári utakon a téli gumi rendkívül gyorsan kopik, és könnyen lehet, hogy a téli szezont egy új szett beszerzésével kezdheti, ha nem gondoskodott a cseréről.

Figyeljen a gumi korára is!

Bár sokan nem tudják, de nem csak a profilmélység adhat okot a gumicserére, hanem bizony a gumi kora is. Előfordulhat, hogy alig használta autóját az elmúlt években, és a gumik így látszólag kiváló állapotban vannak, a minimális profil mélységet még csak meg sem közelíti esetükben a kopás. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nyugodtan az utakra gurulhatnak velük, hiszen ajánlott a gumi korára is figyelni. Ebben az úgynevezett DOT szám van segítségünkre, amely a gyártási időre vonatkozik, méghozzá az első két számjeggyel a gyártás hetére, a második kettővel annak évére ad utalást. Amennyiben tíz évnél régebbi a gumi, ajánlott mihamarabb lecserélnie azt, hiszen anyagából adódóan is elérik, s így már nem szolgálja a közlekedés biztonságát. A Hitelmindenkinek oldalon látható személyi kölcsönk között kiváló feltételekkel rendelkező ajánlatokat találhat, amelyek segítségével nem kell várnia a gumicserével addig, míg összegyűjti a szükséges összeget rá.

Gumitárolás okosan

Ha pedig már kiadta a néha bizony igencsak borsos összeget az új nyári gumi szettre, érdemes annak állapotára is odafigyelnie, még a használaton kívüli időszakban is. Amint vége a nyári kiruccanásoknak és a meleg hónapoknak, s a hőmérő hét foknál alacsonyabb hőmérsékletet mutat, a nyári lábbelik is lekerülnek autónkról. Ilyenkor fokozott figyelmet fordítson a tárolás körülményeire, ezzel óvva a gumit a sérülésektől, deformitásoktól. A leszerelt gumikat mindig egymás mellé állítva tárolja, védve azokat a napfénytől, melegtől, nedvességtől. Fontos, hogy időnkét forgassa át őket, és figyeljen a guminyomásra is. Az odafigyelésnek köszönhetően a nyári gumik kiváló állapotban érik majd meg a tavaszi időszakot.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót