Süti beállítások

Az autógumikba tölthető biztonsági gáz előnyei

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Ma már egyre többféle lehetőségünk van arra vonatkozólag, hogy elkerülhessük a súlyos baleseteket is előidézhető defekteket, ezáltal vannak például direkt defekttűrő gumiabroncsok, amelyek sajnos egyelőre sokak számára a megfizethetetlen kategóriát jelentik. Amennyiben azonban mégis szeretnénk tenni valamit azért, hogy ne kapjunk olyan könnyen defektet, akkor van egy lassacskán hódító, de annál jobb eredményeket elérő új módszer, az úgynevezett biztonsági gáz, amit az autógumiba töltve megakadályozhatjuk a nagyon súlyos baleseteket okozó durrdefekteket is. A folyamathoz használt biztonsági gáz egy rendkívül tiszta, láthatatlan anyag, am minden szennyeződéstől mentes, és csökkentett oxigéntartalommal, valamint nitrogénnel telített. Egy olyan stabil gázról van szó, ami a levegőhöz képest sokkal stabilabb nyomást képes fenntartani a kerékabroncsban a gumik felmelegedése esetén. Ezen felül a nitrogén arra is képes, hogy nagyméretű molekuláiból kifolyólag eredendően lecsökkenthesse a gumiabroncs természetes légveszteségét, ezáltal ritkábban kell például ellenőriznünk a guminyomást, illetve utólag pumpálni a kerekeket.

A gumiabroncsba tölthető biztonsági gáznak egyébiránt rengeteg bizonyított és tapasztalati előnye is van! Az egyik legalapvetőbb értelemszerűen a megnövekedő biztonság, hiszen a gumiabroncs átmelegedésével egyetemben a nitrogénnel dúsított gáz alaposan lecsökkenti a köpeny szétszakadási kockázatát még akkor is, ha az abroncsban lévő nyomás alacsonyabb az előírtaknál. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy lényegesen lecsökkenthetjük a durrdefektek kockázatát, miközben a gépkocsi menettulajdonságai is drasztikusan növekednek, de javul a menetkomfort is, hiszen a nyomásérték sokkal pontosabban és nagyobb mértékben marad meg az abroncson belül. Pozitívum továbbá, hogy a biztonsági gáz miatt a gumiabroncsok működése és tapadása is megnövekedik, hiszen a jobb és masszívabb guminyomás kisebb kilengést eredményez. A jobb menettulajdonságok hatásait kutatások is igazolták már a múltban, ezáltal amennyiben nitrogénnel töltjük meg gumiabroncsainkat, a helyes és pontos üzemi nyomás miatt a gumik mindvégig optimális menetellenállással rendelkeznek majd, ezáltal az üzemanyag-fogyasztás hosszabb távon észrevehetően csökken.

A nitrogénnel töltött gumiabroncsok kiegyenlített nyomása miatt a gumik élettartama is lényegesen megnövekszik, hiszen az abroncsok futófelülete sokkal egyenletesebb elhasználódást biztosít majd, így 40-50 ezer kilométer helyett akár 55-60 ezer kilométert is elfuthat egy garnitúra. Mivel a gépkocsinak kisebb lesz az üzemanyag-fogyasztása, ezáltal környezetvédelmi szempontok tekintetében sem elhanyagolható, ha biztonsági gáz kerül az autógumikba, így ugyanis összességében sokkal kevesebb káros, az üvegházhatásért felelős gázt bocsájtunk ki járművünkkel. Szintén környezetvédelmi szempont, hogy mivel hosszabb az abroncs élettartama, ritkábban kell garnitúrákat cserélnünk, vagyis csökkenthetjük a feldolgozandó hulladék mennyiségét is. A biztonsági gáz alkalmazása ráadásul még a pénztárcánkat sem fogja kiforgatni, ezáltal a legtöbb szerelőműhelyben ma már 500 és 1000 forint közötti áron töltethetünk biztonsági gázt kerekeinkbe, ami ezáltal még a munkadíjjal együtt sem haladja meg az 5 ezer forintos összeghatárt. Ez a minimális ráfordítás sokak számára bizonyára egyáltalán nem összeg, ha a biztonság elérése a cél!

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót