Süti beállítások

Autóápolási tanácsok a télre

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Noha az idei tél még nem nagyon mutatta meg keményebbik oldalát, még érhetik meglepetések az autósokat a hátralévő téli időszakban. A hideg időjárás elég komolyan igénybe veszi az autókat, jobban mint a nyáron megszokott nagy hőség. Mire érdemes odafigyelni télen, hogy autónk külsejét a következő szezonra is ugyanolyan minőségben őrizhessük meg?

A karosszéria fényezésének védelme a téli időszakban

Azon autótulajdonosok nagy része, akik adnak valamit a fényezés megőrzésére, az ősz folyamán csinálnak vagy csináltatnak egy alaposabb mosást, majd pedig vaxolással végzik el a felület védelmét. Kérdéses azonban, hogy ez elegendő-e az egész téli szezonra, és a válasz egyértelmű nem. De a téli időszak nemcsak a fényezést veszi igénybe nagyon, az alvázra talán még nagyobb veszélyt jelent, hiszen a nagyobb csapadék mennyiség és az esetleges sózás a nem kívánatos korrózió melegágya.

A fényezés minőségének megőrzése szempontjából alapszabály, hogy a szennyeződéseket kíméletes módon úgy távolítsuk el, hogy karcolás semmiképpen ne  történjen. A fényezésre kerülő karcolások egy része ugyanis tisztogatás közben kerül a karosszériára, a kosz ide-oda tologatása közben. Az egyik ilyen veszélyforrás, amikor nagyobb havazás után kefével, vagy jégkaparóval toljuk le a havat az autóról, amely ugye szennyeződéseket is tartalmaz. Még növeli a karcolás veszélyét, ha a hó alsó része először megolvad, majd odafagy a karosszériára. A hó letolását óvatosan végezzük, de vannak akik azt ajánlják, hogy inkább maradjon egy kis hó az autón, minthogy a karcolást kockáztassuk.

Havazás esetén az utakat homokkal és sózással próbálják közlekedésre alkalmassá tenni, ami mind az alvázra, mind pedig a kerékjáratokra jelent nagy veszélyt. Ilyen időszakokban érdemes akár hetente alvázmosást végeztetni. Télen senki sem szeret autót mosni, de ebben az időszakban nem is ez a jó megoldás, ha sokat adunk a fényezés megőrzésére, olyan kézi mosónál mosassunk, ahol kefe alkalmazása nélkül végzik a műveletet. Teljesen tiszta talán nem lesz az autó, viszont így elkerülhető az automata mosók keféi által keltett karcolások megjelenése. A szárazra törléstől is érdemes tartózkodni, maradhat a fényezésen annyi kosz, ami karcokat okozhat. Viszont ezt a fajta mosást csak fagypont felett végeztessünk!

A legjobb megoldás, bár kissé drága, ha igényes kézi autómosóra bízzuk a tisztítást, ahol odafigyelnek ezekre a részletekre. Másik igen hatékony fényezés védelmi megoldás az olyan minőségű vax, vagy fényezés szigetelő bevonat alkalmazása, amely garantáltan képes a karosszéri védelmét a teljes téli szezon alatt biztosítani.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót