Süti beállítások

Amit a nyári gumikról tudni kell

2022/12/12
Gumiabroncs hírek
A gumivásárlás minden autós életében fontos pillanat, hiszen egy új gumi olyan, mintha új cipőt vennünk magunknak, ezáltal hosszú időre szól. Éppen ezért egy kisokos mindig jól jön azzal kapcsolatban, hogy mit kell tudnunk például a nyári gumiról! Sokan alapjáraton már azt sem tudják, hogy miért is kell tulajdonképpen a nyári gumi? A téli és a nyári abroncsok közötti legalapvetőbb különbség, hogy más gumikeverékből és más bordázattal készülnek, hogy így alkalmazhassák őket az egyes évszakokhoz.

A nyári gumikeverék például tipikusan 7 fok feletti hőmérsékletekhez a legideálisabb, de természetesen a legnagyobb melegekben teljesít a legjobban, hiszen ekkor mondhatni maximális tapadást biztosít autónknak. Ennek a legalapvetőbb oka, hogy a gumikeverék alapjáraton keményebb, ezáltal bírja a meleg idő és a forró aszfalt által előidézett természetes lágyulást. Éppen ebből kifolyólag nem tanácsos nyári gumit használni a nagy hidegben, mert minél hidegebb van, a kemény keverék miatt annál rosszabb a tapadás, ami bizonyos fok esetében akár teljes egészében el is veszhet.

A nyári és a téli gumiabroncs között találhatunk ezen felül alapvető mintázati különbségeket is. A nyári gumiabroncs esetében például nincsenek olyan lamellák, amelyek a téliekre jellemzőek, ezzel szemben rengeteg hosszanti barázda található rajtuk, amelyek többnyire a víz és a por elvezetésére szolgálni. Vannak nyári gumiabroncsok, amelyek esetében az esővíz elvezetését tűzte ki elsődleges célként a gyártó, de vannak az úgynevezett V-barázdás nyári gumik, amelyek tipikusan száraz időszakokra kerültek kialakításra. Természetesen vannak átmenetek, illetve mindkettő jó más helyzetekre is, de nagy általánosságban a mintázat szerint ez a két véglet létezik. Nagyon sokan nincsenek tisztában azzal sem, hogy miként hosszabbíthatják meg nyári gumiabroncsaik életét? Az első és legfontosabb pont a folyamatos ellenőrzés, ami nem csak azt jelenti, hogy kopik-e, illetve miképpen kopik a gumi felülete, hanem azt is, hogy mekkora a gumiabroncs légnyomása. Amennyiben ugyanis nem figyelünk oda a nyári gumi nyomására, az súlyos problémát is okozhat, így extrém esetekben a tapadás jelentős csökkenését és durrdefektet is, ami persze a túlnyomás tekintetében is igaz. 

Fontos azonban, hogy a nyári gumik esetében a tárolásra is nagy figyelmet fordítsunk! Minden gumiabroncsnak ugyanis szavatossága, élettartama van, amire természetesen nagy hatással lehetünk, ha megfelelően, mondhatni szakszerűen tároljuk őket. A nyári gumik tárolása ugyanis akkor a legjobb, ha minden esetben száraz és hűvös helyiségbe tesszük, tehát lehetőség szerint ne a kazán mellé, de ne is olyan helyre, ahol rendszeres a nedvesség, esetleg tűző nap éri őket. Ma már lehet vásárolni szakszerű gumitároló szerkezeteket, amelyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy elzárt, akár fénytől védett helyen tároljuk őket a téli időszakban. Sose szabad sem fellógatni, sem egymásra pakolni őket, sőt mi több, érdemes gyakran ellenőrizni a keréknyomást is, mert nem szabad hagyni, hogy a kerekek télen leeresszenek. Amennyiben ezt tapasztaljuk, feltétlenül pótoljuk a levegőt, illetve tartsunk egy tüzetesebb ellenőrzést is, hiszen a téli időszakban erre nagyobb időnk lehet. A gumiabroncsokat télen érdemes egyszer lemosni, de lehetőleg ne valamilyen vegyszeres kemikáliával, az ugyanis komoly károsodást idézhet elő. Természetesen általános, hogy a gumikat óvjuk minden kerti szerszámtól vagy kiegészítőtől, így például éles kapáktól, kaszáktól vagy szegektől.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót