Süti beállítások

A téligumi 225/45r17 szett segít az ónos esőben és a ködben is, de nem biztos, hogy elég

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Amikor a legtöbb autóra felszerelik az új téligumi 225/45r17 szettet azt gondolják, hogy semmi másra nincsen szükség és minden időjárási körülmények között biztonságos vezetést garantál. Ez egy tévhit. Nagyon sok múlik rajtunk, vezetőkön is.

Nézzük meg, mit tehetünk mi annak érdekében, hogy épségben megússzuk a változékony időjárást a téligumi 225/45r17 szett segítségével

A jó téligumi 225/45r17 szett még önmagában nagyon kevés ahhoz, hogy átlépve a sebességhatárokat eszeveszett száguldozásba kezdjünk a téli utakon. A különleges összetételű abroncsok, amelyek tényleg tökéletesen vannak kialakítva, azt a célt szolgálják, hogy lehetőséget biztosítsanak számunkra a biztonságos vezetésre. Az abroncsok nem fogják betartani helyettünk a sebességhatárokat és nem figyelik az extrémebb időjárási körülményeket sem.

Mit tegyünk, ha esik az ónos eső

téligumi 225/45r17Nagyon extrém körülménynek számít például az ónos eső. Amint meghalljuk az időjárás jelentésben, hogy ezzel kell számolnunk, jobb, ha egyáltalán nem indulunk útnak. persze ezt nem mindig engedhetjük meg magunknak, de ha igen, akkor érdemes megfogadni ezt a tanácsot. Ilyen időjárási viszonyok között tükörjég alakul ki, amelyeken még talán a lánctalpas járművekkel is nehezen lehet haladni. Itt biztosan nem segít az új téligumi 225/45r17 szett sem. Az útközben váratlanul érkező ónos eső elől persze nem menekülhetünk.

Ilyenkor a leglassabban érdemes közlekedni és mindig az út jobb széle felé húzódjunk. Ez segít, majd ha véletlenül megcsúszunk. Az ónos eső, tipikusan olyan extrém eset, amikor a féket bizony el kell felejtenünk. Ha a jeges úton mégis teljesen állóra fékezzük az autót, akkor nem fogunk tudni újra elindulni. Érdemes ezekben az esetekben inkább a motorféket használni.

Ónos esőben a kilátással is gondjaink lehetnek. Az ónos eső a szélvédőn jégréteget képez, így biztosan nagy segítségünkre lesz, ha fel van töltve az ablakmosó tartály és az majd segít a jégoldásban is. Ha a flakonos jégoldó is kéznél van, akkor pedig biztosak lehetünk abban, hogy a kilátással nem lesz gondunk.

Mit tegyünk, ha ködben kell vezetnünk?

téligumi 225/45r17A téli időszakban, még ha a legtökéletesebb téligumi 225/45r17 szett is gurul alattunk, bizony a köddel még akadhat gondunk éppen elég. Sokan tudják, hogy ha köd van, akkor a látótávolság lecsökken. Másra nem is nagyon koncentrálunk, pedig illene. Ilyenkor ugyanis a tapadás sem a legtökéletesebb. A leszálló köd a legveszedelmesebb, ránk autósokra nézve, hiszen ilyenkor csúszóssá válnak az utak. Apró szemcsék rakódnak le az útra, amelyek porral esetleg más szennyező anyaggal is keverednek. A nyálkás réteg kifejezetten csúszik. Ha téligumi van az autónkon, akkor egy kicsit bátrabban közlekedhetünk, mint nyári gumit használó vezető társaink, de még ilyenkor sem szabad elbízni magunkat. A különleges anyagösszetétel és profil kialakítás segít majd a tapadásban. A nyári és a 4 évszakos gumik azonban szorult helyzetbe hozhatnak bárkit. Az előttünk haladót a megfelelő távolságra kövessük, hiszen soha nem tudhatjuk, hogy kinek milyen műszaki állapotban van a kocsija és vajon milyen kerekekkel indult útnak. A lecsökkent látótávolság szinte magával hozza a csúszásos baleseteket is, hiszen ha nincsen meg a kellő féktáv, akkor lehet bármilyen jó gumi is az autón, az sem fog segíteni.

A rideg ónos esőkkel és köddel érkező téli időjárást érdemes egy teljesen új téligumi 225/45r17 szettel bevárnunk, hogy semmilyen különleges vezetési élményben se legyen részünk. 

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót