Süti beállítások

A téligumi 175/70r13 megvásárlása és a csere okai

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

A téligumi 175/70r13 megvásárlása legtöbbször szezonváltáskor következik be, de nagyon sokszor más körülmények is közre játszanak. Nézzük meg, mely okok azok, amelyek az azonnali gumicserét követelik.

Mikor kell a gumicserét végrehajtani és az új téligumi 175/70r13 megvásárolni?

Az abroncsokat ajánlatos hetente ellenőrizni. Ekkor nézzük meg a futófelület mélységét és állapotát, az oldalfalakat hogy épek-e, az abroncsok nyomását és azt, hogy ha kopik az abroncs az egyenletes kopás-e.

Mikor kell az abroncsokat cserélni?

  • Defekt esetén: ma már nagyon megbízható abroncsokat gyártanak, így igen ellenállóak, ám defektek bármikor bekövetkezhetnek, még a téligumi 175/70r13 esetében is. Ha bekövetkezik a defekt, akkor utána ellenőriztessük le a defektes abroncsot egy szakemberrel, hogy megtudjuk mi volt a defekt oka. Defekt esetén azonnal le kell húzódni az útról, be kell húzni a kéziféket. Ezután a motort is le kell állítani és a sebességváltót azonnal alacsony fokozatba kell kapcsolni. Be kell kapcsolni a vészvillogót és fel kell venni a biztonsági mellényt, a láthatósági mellényt. Ki kell helyezni az útra a kocsi mögött 100 méterrel az elakadásjelző háromszöget.

    téligumi 175/70r13Érdemes elővenni egy kesztyűt és kikészíteni egy zsákot, ha sáros lenne a defektes gumi. Mindig érdemes egy erős lapot is a csomagtartóban tartani, hogy erre lehessen rátenni az emelőt. Így az emelő bármilyen talajon is van, nem fog elsüllyedni. A kerékanyákat enyhén zsírozzuk meg, így majd könnyebb lesz eltávolítani. Kerékcsere után ne vezessen túl gyorsan, hiszen a pótkerék nem biztos, hogy tökéletes. Azonnal érdemes betérni egy szervizbe vagy egy benzinkútra, hogy a kerék felfújását elvégezhesse. Az anyákat még ekkor érdemes egyszer leellenőrizni, hogy megfelelően lettek-e meghúzva.

  • Ha az abroncsok elkoptak, azaz elérték a jogszabályokban határozott mértéket: ilyenkor nincsen mese, a csere azonnal meg kell, hogy valósuljon. Mégis hogyan lehet megállapítani, hogy mekkora a kopás? Minden abroncson van egy kopásjelző, még a téligumi 175/70r13 is rendelkezik ezzel. Ezek a jelzések a futófelület összes fő csatornájában megtalálhatóak. ha ezekkel a kiemelkedésekkel teljesen egy szintbe kerül a futófelület, akkor az 1,6 mm-es határhoz nagyon közel vagyunk. A téligumi 175/70r13 esetén a 4 mm mélység a legutolsó, ami elfogadható. Néhány országban már azt is előírják, hogy a kopásjelzőnek is ezt a mértéket kell alapból mutatnia.
  • Ha az abroncson az öregedés jelei láthatóak: Nincsen az abroncsoknak igazán meghatározva az eltarthatósága. Sok mindentől függ, hogy mikor gyártották, hogyan tárolták, rengeteg tényező befolyásolhatja az öregedést. ha már használt abroncsról beszélünk, akkor sokat számít a vezetési stílus, a sebesség, a terhelés is.

  • téligumi 175/70r13Ha az abroncs sérült: amikor menet közben szilárd tárgynak vagy esetleg járdaszegélynek ütközünk, bizony az abroncs megsérülhet. Kátyúktól és éles tárgyaktól még nagyobb sérülések keletkezhetnek. Minden lyuk, deformálódás, vágás esetén érdemes szakemberrel megnézetni a hibát, hiszen egy ilyen abronccsal közlekedni akár életveszélyes is lehet. Nem javítható, ha az oldalfal kilyukad, a peremrészen látszódik a fémszál, szétvált a szövetréteg, megtört a réteg, szénhidrogén által okozott károk esetén, belső gumi réteg foszlik. Ha ezeket tapasztaljuk, akkor jobban járunk, ha azonnal új abroncs után nézünk.

Amikor ezekkel a hibákkal találkozunk, akkor nagyon oda kell figyelnünk, hogy mind a saját mind pedig utasaink biztonsága érdekében megvásároljuk az új téligumi 175/70r13 szettet.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót