Süti beállítások

A téligumi 165/70r14 cseréje mellett érdemes pár jó tanácsot is megfogadni

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

A téli időszak mindenki számára tartogathat meglepetéseket, ezért a téligumi 165/70r14 cseréje mellett pár vezetéstechnikai tanácsot is adunk. Kitérünk arra is, hogy mi az az alul- és mi az a felülkormányozottság.

Tippek és ötletek a téligumi 165/70r14 csere utáni téli időszakra

A téli és csúszós utak attól annyira veszélyesek, hogy tulajdonképpen nem is látszik, hogy mi vár ránk. lehet, hogy az út csak vizes, de az is lehet, hogy lefagyott. Minden esetre, ha egy olyan útburkolat létszik előttünk az úton, amely eltér az eddigiektől, mindenképpen lassítsunk. Csökkentsük jócskán a sebességet. Rövid óvatos fékezéssel próbáljuk, ki hogy mi várhat ránk. Ha csúszik a felület, akkor első a higgadtság, de nem lesz elég az újonnan megvásárolt téligumi 165/70r14 segítsége, ez egészen biztos. A túlzott pedálkezelés és a kormány rángatása semmi jóra nem vezet. A túlzott pedálkezelés tapadásvesztést okoz, a túlzott kormánymozdulat pedig csúszást idézhet elő.

téligumi 165/70r14Ez az alulkormányozottság. Ezt az autót még könnyű megfogni, ez a jobbik eset. Viszont itt is lehet a legtöbb hibát elkövetni. A legtöbb vezető, ahogy megérzi a csúszást azonnal a kormányt rángatja, és a féket tapossa. Ez a lehető legrosszabb, amit tehetünk ebben a helyzetben. A kormányzás szögén ebben az esetben tilos változtatni, csak apró korrigáló mozdulatokat tegyünk. A túlkormányozottság akkor következik be, ha az autó fara elkezd csúszni, hiába az új téligumi 165/70r14. Ez sokkal veszélyesebb, mint az előzőekben említett alulkormányozottság. Itt nagyon gyorsan kell cselekedni és pontosan, hogy ne csapódjunk át az ellenkező irányba. A teendőnk ilyenkor az, hogy a csúszással egyező irányba kell ellenkormányozni. Sokan ezt úgy tudják megjegyezni, hogy abba az irányba kell kormányozni amerre az ember, menni akar.

Néhány takarékos ötlet a téli időszakra. Ha nyugodt és kiegyensúlyozott vezetést produkálunk ebben az időszakban, akkor csökkenthetjük a jármű fogyasztását. Nem kell az autót hatalmas sebességre sarkallni, mert a sebességhez képest sokkal többet fog fogyasztani, azaz nem éri meg. Arról már nem is beszélve, hogy környezetszennyező hatása is van. Az üzemanyagárak ingadozása is azt mutatja, hogy inkább több az olyan időszak, amikor drágábban tankolunk, mint amikor olcsóbban. Érdemes a felesleges pénzt inkább a téligumi 165/70r14 szettre költeni. Ha megfelelő fordulatszám tartományban közlekedünk, akkor az, szintén kímélően hat pénztárcánkra. 30 km/h 3-as sebességi fokozatban, 50 km/h pedig 4-es sebességi fokozatba is megoldhat. A fogyasztás így akár 25%-kal is csökkenhet. Inkább ezt válasszuk, mint az üres járatot. A téli időszakban a motorolaj körülbelül 30 perc után vélik kenőképessé, ezért a rövidebb városi utakat télen hagyjuk ki és inkább vegyük igénybe a tömegközlekedési eszközöket.

téligumi 165/70r14Statisztikák szerint a 3 km-nél rövidebb autózás akár háromszorosára is növelheti az üzemanyag fogyasztást. Ha tudjuk, hogy hosszabb ideig kell valahol várakoznunk, akkor inkább állítsuk le a motort, hiszen már 15 másodperc várakozási időtől kezdve üzemanyagot takaríthatunk meg. 3 perces várakozás alatt körülbelül annyi benzint fogyasztunk el, ami 3 km megtételéhez szükséges. A téli tanpályás vezetést mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hiszen olyan helyzetekben találhatja magát az ember amilyenre talán nem is gondolt. Nincsen jobb egy ilyen tapasztalatnál. A követési távolságra is nagyon figyeljünk télen, hiszen a látási viszonyok kifejezetten romlanak, akár percről percre is, vezessünk inkább lassabban, de biztosan érjünk célba. Ha vészfékezésre kényszerülünk, akkor azt inkább egyenes irányba próbáljuk meg, hiszen ha tekerünk a kormányon, akkor az már tapadásvesztéssel is jár.

Reméljük, hogy ezzel a pár ötlettel segítséget nyújthattunk a téli vezetésben és a megvásárolt téligumi 165/70r14 szett, valamint a tanácsok tényleg kihúzzák a nehéz helyzetekből.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót