Süti beállítások

A téli gumi nyáron veszélyes?

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Amennyiben a címben feltette kérdésre, miszerint a téli gumi nyáron veszélyes-e, szeretnénk röviden válaszolni, akkor a leghitelesebb és legőszintébb reflektálás így hangzana: igen, de még mindig szerencsésebb, mint a téli időszakban nyári gumival közlekedni. A közhiedelemben ugyanis az él, hogy a téli gumik általánosságban egész évben megfelelően alkalmazhatók az autón, azonban ez a valóságban egyáltalán nem igaz, egy nagyon apró túlzással ugyanis elmondhatjuk, hogy amennyiben a legnagyobb melegben is téli abroncsokkal közlekedünk, az kis híján olyan veszélyes lehet, mintha télen nyári gumit használnánk. Természetesen ahhoz, hogy mindezt határozottan kijelentsük, érdemes megismerni a kérdéses gumifajta tulajdonságait, valamint néhány mérési eredményt is.

A téli gumi nyáron veszélyes! De miért?

Ha a miértekre akarunk átfogó választ találni, akkor tudnunk kell, hogy a téli gumik a nyári társaikkal ellentétben sokkal lágyabb keverékből készülnek el, hiszen a nyáriak a nagy meleg, és a levegő hőmérsékleténél gyakran háromszor forróbb aszfalt miatt sokkal nagyobb erőhatásnak vannak kitéve, így jobban kell bírniuk a gyűrődést. Maradjunk azonban most a téli gumiknál, amelyek bár a felületükből és mintázatukból kifolyólag talán jobban vezetik a vizet a nyári időszakban is, ellenben a lágy keveréknek rengeteg hátulütője van. Az egyik ilyen, hogy a nagy melegtől a lágyság tovább fokozódik, ezáltal a gumi még puhábbá válik, ami összességében deformációhoz, extrém esetben a tapadás teljes elveszítéséhez, kicsúszáshoz vezethet.

Összességében tehát a téli gumi nyáron veszélyes, ellenben ezeken túl is nagyon sok problémánk származhat belőle. A puha összetételből kifolyólag ugyanis a legnagyobb kánikulában az abroncs végei akár meg is éghetnek, konkrétan megolvadhatnak, ami azt jelenti, hogy egy olyan nyúlós, csúszós, vagy megkeményedő kemény réteg alakulhat ki a gumi felületén, ami kis túlzással olyan hatást eredményez, mintha jeges útszakaszon közlekednénk. Ha ilyen helyzettel nagy általánosságban nem is találkozhatunk minden nap, abban biztosak lehetünk, hogy a nagy melegben a téli gumival minden esetben rendkívüli mértékben csökken az autó menettulajdonsága és teljesítménye, mindemellett pedig féktávolsága és manőverezhetősége is, tehát kijelenthetjük: a téli gumi nyáron veszélyes. Hogy mégis mennyire?

Lássuk a számokat!

Noha rendkívül elszomorító, hazánkban még mindig minden tízedik autós sodorja veszélybe saját és mások életét is azzal, hogy nem cseréli le gépjárművén a téli gumikat nyárira akkor, amikor eljön az ideje. Hogy ez mégis mekkora kockázatot jelent a gyakorlatban, azt a Continental, avagy a világ egyik legismertebb és legnagyobb abroncsgyártója konkrét számokkal prezentálta egy teszt során. A kísérletek alatt nyári időszakban, két ugyanolyan teljesítményű kocsit indítottak a tesztpályán, de míg az egyikre nyári gumit, addig a másikra ugyanolyan kategóriájú téli gumit szereltek fel. A sofőrök feladata csak annyi volt, hogy felgyorsítsanak 100 kilométer/órás sebességre, majd rátiporjanak a fékre.

A teszteket többször is megismételték, és megdöbbentő módon azt tapasztalták, hogy a téli gumi nyáron veszélyes, méghozzá nem is kicsit. Miután ugyanis a nyári abronccsal szerelt gépkocsi a fékezéstől már megállt, a másik jármű ugyanezt csak 6 méterrel később produkálta, ami vészhelyzet esetén óriási kockázatot jelent, és nem csak autók, hanem emberéletek is múlhatnak rajta, ha éppenséggel egy gyalogosról, vagy egy kerékpárosról van szó. A veszély mellett pedig a gazdaságosság szempontjából sem túl előnyös téli gumit alkalmazni nyáron!

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót