Süti beállítások

A téli gumi miért jobb hidegben?

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Milyen hőmérséklet alatt jobb a téli gumi?

Bár hazánkban nem kötelező a téli gumik használata a téli szezonban, nagyon érdemes megfontolni azok használatát, mivel lényegesen biztonságosabbá teszik a téli körülmények közötti közlekedést, sőt ma már a biztosítók nagy része is csak akkor fizeti ki az esetleges károkat, ha az autón az évszaknak megfelelő gumiabroncs volt a kár keletkezésekor.

A gumigyártók és az autós szakemberek ajánlása szerint a téli gumiabroncsok akkor teljesítenek jobban, amikor a hőmérő higanyszála 7 Celsius fok alá esik. Miért pont ez a hőmérsékleti határ? A nyári gumik anyagát egyértelműen úgy tervezik meg, hogy azok a plusz fokokban, magasabb hőmérsékleten nyújtsák azt a minőségű tapadást, amit a biztonságos közlekedéshez elvárhatunk tőlük. Plusz 7 Celsius fok fölött a nyári gumik anyagkeveréke megfelelően tapad, biztosítja az autók stabilitását, viszont 7 Celsius fok alatt az anyagkeverék elkezd megkeményedni, megdermedni, minek következtében egyre inkább elveszti a rugalmasságát, és ezzel a megfelelő tapadást.

És itt jön be a képbe a téli gumi, amelynek anyagkeverékét direkt úgy állítják össze, hogy ezen 7 Celsius fokos határ alatt is rugalmas tudjon maradni, és nagy hidegben se veszítse el a megfelelő minőségű tapadást.

Természetesen nem csak ez az egy különbsége van a téli gumiknak a nyári gumikkal szemben, a téli körülményeknek jobban megfelelően nagyobb vízelvezető árkok vannak a futófelületben, amely lényegesen tagoltabb is, de a másik legfontosabb különbség a lamellák meglétében keresendő. A futófelület minden egyes blokkjában apró, rugalmas, egymástól elmozdulni képes lamellák vannak tervezve, amelyek akár a jégen is (egy bizonyos határon belül) megfelelő tapadást tudnak biztosítani. Amennyiben egy vagy két lamella megcsúszna is, az utánuk a talajra érkező lamellák még képesek csúszás nélkül betapadni, így az autó megcsúszása nagymértékben elkerülhetővé válik.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót