Süti beállítások

A téli gumi karbantartás fontossága

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Még mindig nagyon magasnak tekinthető azon autósoknak a száma, akik úgy vélik, hogy a megvásárolt gumiabroncsok, sem a téli, sem a nyári nem igényelnek különösebb ápolást vagy törődést. Ez azonban tévedés, a téli gumi karbantartása ugyanis kiemelkedően fontosnak tekinthető – a nyárié is, de a hidegebb évszakokra szánt változaté lényegesebb –, hiszen a téli abroncsokat lényegesen nagyobb erőhatások és sokkal több vegyi anyag is éri a használat során, elegendő csak a még mindig rendkívül káros sóra gondolni, ami száraz állapotban is rendkívül maró hatású.

A téli gumi karbantartás már a megelőzéssel kezdődik

Noha a világ minden használati tárgyáról elmondható, de a téli gumi karbantartásra ez hatványozottan igaz: a folyamat már a megelőzéssel kezdetét veszi, egyszóval nagyon sokat tehetünk előzetesen azért, hogy a gumiabroncsok hosszú életűek legyenek, és több szezon után is megfelelő tartást biztosítsanak számunkra. Az egyik ilyen alapvető megelőzési módszer nem más, minthogy megfelelő légnyomáson üzemeltetjük az abroncsot, hiszen amennyiben túl kevés, vagy túl sok levegőt töltünk bele, az olyan hatással lesz rá, mintha rosszul beállított futómű mellett üzemeltetnénk autónkat, egyszóval a gumi kopása teljesen abnormális lesz, így vagy a belső és a külső éle, vagy a közepe sokkal előbb kopik el, mint a többi része. Ilyen esetben akár az abroncs teljes leselejtezésére is sor kerülhet.

Természetesen nem árt más tekintetben is ügyelni arra, hogy az abroncsok épsége megmaradjon, így a téli gumi karbantartás témakörébe tartozik a megelőzés tekintetében az is, hogy mindig megfelelően beállítjuk a futóművet, ezen felül pedig igyekszünk a rendeltetésnek megfelelően használni az abroncsot. Kerüljük például a hirtelen gyorsításokat és vészfékezéseket, ezen felül pedig parkolásnál vagy más esetben a padkákat is, mert azok rendkívül nagy kárt okozhatnak a gumikban. Szintén a megelőzéshez tartozik továbbá az is, hogy időben lecseréljük a téli abroncsokat, így amikor a kinti hőmérsékletek már éjszaka is átlagosan 7 Celsius fok fölé emelkednek, akkor a téli abroncsoknak nincs létjogosultságok, sőt mi több, lényegesen jobban kopnak, ha ezeket hagyjuk fenn az autón.

A konkrét karbantartási munkálatokról

A téli gumi karbantartás természetesen komplett műveleteket is jelent. Az egyik legfontosabb ezzel kapcsolatban a tisztítás, amire rendszeres időközönként szükség lesz, pláne abban az esetben, ha az utat rendszeresen sózzák már odakint. A só ugyanis egy olyan rendkívül maró réteget eredményez az autó kerekein – illetve egyébként a karosszérián is –, ami rendkívül káros hatást gyakorol a szilárd elemekre. Ennek megfelelően érdemes havonta legalább egyszer alaposan lemosni a kerekeket, különös tekintettel a belső, nehezebben látható és elérhető részekre, valamint a mintaközökre, amelyekben megragadhatnak a só-darabkák, ebből kifolyólag károsíthatják még a legjobb kategóriából származó abroncsot is.

Természetesen nem árt azért vigyázni, így a magas nyomású mosót elkerülni ezen a téren, vagy csak megfelelő távolságból ráirányítani a vízsugarat – lehetőleg döntött szögből –, hiszen az ilyen mosóberendezések gyakran olyan keményen érnek a kerékhez, hogy már ezzel is károsítják a gumi felületét. Ha tökéletes védelmet szeretnénk téli gumink számára, akkor a karbantartás keretein belül használjunk speciális gumiápolót, ami nem csak egy speciális védőréteget biztosít az abroncsnak, hanem még új állapotú, eredeti színét is megőrzi tőle a gumi.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót