Süti beállítások

A nyári gumi ápolása

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

A nyári gumi ápolása rendkívül fontos abban az esetben, ha előre tudjuk, hogy az elkövetkezendő 1-2 éven belül nem fogunk olyan sok kilométert belehajtani a frissen vásárolt abroncsokba, hogy az máris csereéretté válik, ergo még 7-8 év múlva is szeretnénk, ha biztonságosan elvinne minket egyik pontból a másikba. Ha ezt szeretnénk a gyakorlatban is megvalósítani, akkor rendkívül fontos lesz, hogy a kérdéses abroncsokat megfelelően ápoljuk. Hogy mi ennek a módja?

Az elővigyázatosság a legfontosabb a nyári gumi ápolása kapcsán

Ha a nyári gumi ápolása szóba kerül, a legtöbb ember bizonyára különféle tisztítószerekre és egyéb kemikáliákra gondol, amelyek képesek valamilyen szinten vagy formában a gumit felületét és szerkezetét a külső hatásokkal szemben. Habár valóban léteznek ilyen abroncsápoló szerek, összességében a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek jelentős mértékben nem befolyásolják sem az élettartamot, sem az egyéb tényezőket, ebből kifolyólag a legjobb dolog, amit tehetünk, hogy elővigyázatosak maradunk kerekeink kapcsán.

Hogy miről is beszélünk? A nyári gumi ápolása kapcsán az egyik legfontosabb például a rendszeres tisztán tartás! Nem csak akkor kell átmosni a gumi felületét – kívül és belül egyaránt –, amikor eltesszük őket télire, hanem év közben is. Habár a téli abroncsokat rendre sokkal több kemikália éri – például az utakra szórt só –, amelyek károsíthatják a felületét, megrepedeztetik és megnövelhetik a komolyabb sérülések, akár defektek esélyét is, azért ne higgyük azt, hogy a nyáron használt kerekek nincsenek kitéve hasonló hatásnak. Az utakon ugyanis rengeteg olyan vegyszer található, amelyek talán nem láthatók, de a gumira lerakódva mégis képesek károsítani annak szerkezetét, de hasonló hatást vált ki például a rendre rájuk rakódó és csapódó fékpor, vagy az esőkkel lehulló savas kémhatású vegyületek. A tisztítás tehát az egyik legfontosabb, ha megfelelően ápolni szeretnénk gumi-szettünket ahhoz, hogy hosszú életűek legyenek. Persze ez még messze nem minden, amit megtehetünk értük!

A tárolás a legfontosabb

A nyári gumi ápolása kapcsán a legfontosabb, hogy a kérdéses abroncsokat mindig helyesen, megfelelő körülmények között tároljuk. Ennek megfelelően a téli időszakban próbáljuk megóvni őket a közvetlen napsugárzástól, de legfőképpen a közvetlen nedvességtől, illetve a fagytól. Ha tehát tehetjük, ne a szabad ég alatt tároljuk őket, hanem legalább valamilyen fedett helyen. A pince és a garázs rendszerint tökéletesen megfelel erre a célra, hiszen ahol autónkat tároljuk, az bizonyára megfelelő környezet ahhoz is, hogy az abroncsokat elhelyezzük a téli hónapokban.

Természetesen nem csak a tárolás helye, hanem a módja is nagyon fontos! Az abroncsokat a leszerelés után így mindig mossuk át alaposan, vízsugárral tisztítsuk meg a vájatokat, és magát a felnit is, hogy minden szennyeződést eltávolíthassuk róla. Ezt követően hagyjuk megszáradni őket, és csak ezt követően tegyük el a végső helyére, de még előtte gondoskodjunk arról, hogy megfelelő nyomásra pumpáljuk az abroncsokat. Ha ezt elmulasztjuk, könnyedén megeshet, hogy állásukban megsérülnek, megvetemednek, vagy olyan repedések keletkeznek rajtuk, amelyek cseréretté tehetik az abroncsot. Ezen túlmenően nagyon fontos lesz még a tárolás mikéntje is! Az abroncsokat – akár felnin vannak, akár nem – soha nem szabad állítva vagy fellógatva tárolni, hanem minden esetben egymásra gúlázva, fektetett állapotban kell elhelyeznünk őket, méghozzá valamilyen egyenes, száraz terepen.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót