Süti beállítások

A Nokian téligumi története Nokia városában kezdődött

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

A finnországi Nokian téligumi története több mint 100 esztendővel ezelőtt indult el Nokia városában. A helyszín adta magának a gyárnak is a nevet, ugyanúgy, mint az ismert mobiltelefon márkáét is.

Mit kell tudni a Nokian téligumi kapcsán?

A Nokian nem csak autó abroncsokat gyárt és gyártott. Bicikligumikat készítettek a kezdetekben, majd 1925-ben indították be csak az autógumi gyártást. Mindig úgy tervezték az abroncsokat, hogy az a finn útviszonyoknak megfelelő legyen. Mivel Magyarország és Finnország úthálózata közel azonos így ezek a gumik tökéletesen megfelelnek hazai viszonylatokban is. A Nokian téligumi kifejezetten dimbes-dombos, jórészt aszfaltozott és gödrös utakra került kifejlesztésre. A nem mindenhol tökéletes magyar utakon ezek a gumik tökéletes teljesítményt képesek nyújtani.

1934-ben került sor az első nemzetközi innovációra, mégpedig a világ első téli gumijával. Hakkapelitta néven hozták forgalomba ezt az erőteljes profilbütykökkel és szívókorongokkal ellátott abroncsot. Ezek az abroncsok tényleg teljesen ideálisak a téli időjárási viszonyokhoz. A Nokian téligumi a lappföldi Ivalóban kerül tesztelésre, amely körülbelül 300 kilométernyire északra fekszik a Sarkkörtől. Ennél ideálisabb tesztpályát el sem tudnánk képzelni egy téli abroncsnak. A fejlesztőbázis és a próbapálya már számtalan abroncsnak adott otthont.

Nokian téligumiMivel a Nokian nagyon sokat fordított a fejlesztésre, ezért nem is meglepő, hogy gyártóüzemet hozott létre Oroszországban is, ahol több mint 3700 főnek ad munkát. A független szaklapok sorra kitűnő eredménnyel jutalmazzák erőfeszítéseiket. A legszigorúbb zsűri előtt is megállják helyüket az abroncsok. Az 1904-ben alapított Nokian 2005-ben már a környezetkímélésre is nagy gondot fordít. Ettől az évtől kezdve már csak kizárólag tisztított és nem aromás olajakat használ az abroncsgyártás során.  2006-ban előrukkoltak a Nokian Hakka nyári gumival, amely már a kopás veszély mértékét is jelzi egy aquaplanning indikátornak köszönhetően. 2008-ban pedig kijöttek egy kis gördülési ellenállású, fogyasztáscsökkentő hatású gumiabronccsal is.

Láthatjuk, hogy a Nokian mindent megtesz annak érdekében, hogy a legtökéletesebb téli abroncsokat kínálja fel számunkra. A különleges és talán mind a mai napig páratlan téli abroncs fejlesztéseknek köszönhetően, szinte nincsen párja a világon. A csúcsminőség és a tökéletes tapadás az összes téli abroncsát jellemzi. Nem csoda, hiszen a tesztpálya minden olyan téli körülményt megad, ami a Nokian téligumi tökéletes kifejlesztéséhez szükséges. Semmilyen segítség nem kell ahhoz, hogy a zord időjárási körülményeket megteremtsék, hiszen a természet mindent megad nekik a tesztpályán.

A téli gumi kiválasztása során érdemes szem előtt tartani a Nokian kínálatát is, főleg tudva azt, hogy a finn útviszonyok nagyon hasonlítanak a hazai útviszonyokhoz. Ha a klímaváltozás továbbra is ilyen mértékben befolyásolja kis hazánk időjárási viszonyait, akkor a Nokian téligumi nagyon sokáig barátunk lehet a zord téli időjárási viszonyok között.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót