Süti beállítások

A Michelin gumigyár története

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

A Michelin céget 1889-ben alapította két testvér, André és Edouard Michelin, és ami kalandos vállalkozásnak indult, már jó néhány évtizede a világ egyik leghíresebb gumigyáraként létezik a világ minden táján. A Michelin eredete 1829-ig követhető nyomon,  ami ekkor még csak egy kis családi vállalkozás, ami gumiból készít labdákat és egyéb gyermekjátékokat. A 89-es átnevezés és cégalapítás után nagy beruházásokat indítanak, kaucsuk ültetvényekbe fektetnek, majd a valódi járművekre készülő gumiabroncsok készítésének ötlete 1991-re tehető, amikor is egy biciklis betér hozzájuk a Dunlop gumija megjavításához kérve segítséget.

Eduard Michelin fejéből ekkor pattan ki az ötlet egy javítható gumiabroncs elkészítéséhez. A javítható abroncs népszerűsítéséhez kerékpár versenyt rendeznek, ahol a leszerelhető abroncs előnyeit szemléltetik. Az első felfújható gumiabronccsal szerelt autót egy francia autóversenyen mutatják be 1895-ben, a máig használt Michelin kabalafigura 1898-ban jelenik meg reklámként. A Michelin cég nevéhez fűződik a teherautók ikerkerekei is, amivel jelentősen növelni lehet a teherbírást, majd 1913-ban a leszerelhető acélkerekekkel rukkolnak elő. Az első világháborúban a gyár jelentős részén hadi repülőgépeket gyártanak, majd a háború végeztével visszatérnek a gumiabroncsok gyártásához, és a folyamatos fejlesztésekhez, 1923-ban készítik el a világ első 2,5 baron, úgynevezett relatív abroncslégnyomáson működő gumit, mely kényelmet nyújtó közlekedéséről és hosszú élettartamáról (15 ezer kilométer) lesz híres.

A kaucsuk ültetvényekkel való foglakozásukat is folyamatosan bővítik, így a kezdeti 53 alkalmazottról 10 ezer főre bővül 1927-re a gyártás ezen része. A 30-as években már a vizes utakon való megcsúszás ellenében vezetnek be újításokat a gumiabroncsokon, 1934-ben jelenik meg az első Michelin Pilot termék, mely nagy sebességű biztosított az úttartás minőségének csökkenése nélkül. A radiál szerkezetű gumiabroncsot 46-ban fejlesztik ki, amiket a Lancia autógyár első szerelésű termékké választ, majd a radiál gumikat a teherautók számára is elérhetővé teszik. 65-ben adják ki az első aszimmetrikus mintázatú gumiabroncsot, amiket főként a gyorsabb autókra fejlesztenek ki.

Az utcai járművekre való fejlesztéseken kívül természetesen a versenysportokban is nagyban kiveszik a részüket, autó-, motorkerékpár-, és kerékpár versenyek számtalan megnyerése fűződik a nevükhöz. 1977-től 84-ig, majd 2001-től 2006-ig szereplői a Formula 1 cirkuszának, ahol 215 versenyből 102-öt nyernek Michelin gumikkal szerelt autók.

Az első energiatakarékos gumiabroncsot 1994-től gyártják Energy elnevezéssel, azóta már a sokadik generáció futja a világ minden országútját, igaz közben 2008-tól megjelenik a Energy Saver termékük is. A Michelin cég majd minden újonnan megjelenő gumiabroncsa tesztgyőztes lesz a kiadás évében, rendkívül kiegyensúlyozottan viselkednek a legtöbb fontos szempont szerint, és a tartósságuk még mindig legendás a többi a gyártó termékeihez viszonyítva.

Forrás: http://www.bhp.hu/component/content/article/7-gumimarkak/31-michelin.html

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót