Süti beállítások

A Michelin gumiabroncsgyártó célja a fenntartható fejlődés

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

A világhírű Michelin szlogenje a „biztosabb és fenntartható mobilitás”, törekvésük, hogy a gumiabroncsokkal kiváló futásteljesítményt nyújtsanak az autótulajdonosoknak. A cég „kevesebbel többet” filozófiája alapján minimális nyersanyag és kevesebb energia felhasználásával jobb eredményeket érhet el - a hatékonyságra pedig felelősséget vállalnak az autógumi teljes életszakasza alatt.

Environmental Product Declaration és a Michelin

A Környezetvédelmi Terméknyilatkozatot (EPD) a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO14025) határozza meg azt a rendelkezést, amely „számszerűsíti a termék életciklusára vonatkozó környezeti információkat, hogy lehetővé tegye az azonos funkciót ellátó termékek összehasonlítását”. Az EPD módszertana az életciklus-értékelési (LCA) eszközön alapszik, amely az ISO 14040-es sorozatot követi. Az EPD-k elsősorban a vállalkozások közötti együttműködések megkönnyítésére szolgálnak. Az EPD dokumentum nem tartalmaz átfogó kereskedelmi részleteket, pl. a saját gyártási folyamatot vagy az ellátási lánc partnereit és tevékenységeit. EPD-t csak az életciklus-értékelési eredmények közlésére használnak. A vállalatok fenntarthatósági céljaik javítása és az ügyfelek iránti környezetvédelmi elkötelezettségük bizonyítása érdekében tehát EPD-ket vezettek be.

A fenntarthatóság jegyében a Michelin-csoport elsődleges célja gumiabroncsainak energiahatékonyabbá tétele, miközben folyamatosan fejleszti egyéb teljesítményeiket, kiemelt figyelmet fordítva a biztonságra, zajra és az időtállóságra. A gumiabroncsok gördülési ellenállásának minimalizálása hozzájárul az autóvezetés során keletkező CO2-kibocsátás csökkentéséhez.

Ugyanakkor a gumiabroncs tartósságának növelése a nyersanyagok hatékonyabb feldolgozását is lehetővé teszi, és a megtett távolságok során elhasználja a gyártáshoz felhasznált energiát.

Innovatív ipari áttörés - gumiabroncs- újrahasznosító üzem kiépítése

Az újrahasznosítás érdekében az a cél, hogy kevesebb gyártási hulladék keletkezzen. Ezért a Michelin megkezdte első gumiabroncs-újrahasznosító üzemének építését a svéd Enviro vállalattal együttműködve, amely szabadalmaztatott technológiát fejlesztett ki a korom, az olaj, az acél és a gázok kinyerésére a már nem használható gumiabroncsokból. A Chile Antofagasta tartományában kialakított üzem évente 30 ezer tonnányi gumiabroncsot tud majd újrahasznosítani, amely az országban keletkezett ilyen abroncsok közel 60%-át jelenti. A termelés elindulása a cég számítása szerint 2023-ra várható. A fejlesztés több mint 30 millió euró (közel 11 milliárd forint) befektetését jelenti a Michelin első, új generációs gumiabroncsüzemének felépítésében. Az új generációs gyár innovatív eljárásokkal támogatja a körkörös gazdaságot. Az elhasznált abroncsokat közvetlenül az ügyfelek (viszonteladók, kereskedők) telephelyeiről gyűjtik be, majd az üzembe szállítják azokat, ahol előkészítik aprításra és újrafeldolgozásra. A tervek szerint a visszanyert anyagok 90%-át különböző gumialapú termékekben fogják alkalmazni, mint a gumiabroncsok, a futószalagok és a rezgéscsökkentő megoldások. A maradék 10% közvetlenül az üzemben kerül felhasználásra a gyártáshoz létfontosságú erőforrás előállításához.

[ApSC sc_key=sc3130908934][/ApSC]

Környezettudatos jövőkép

A Michelin Csoport a „VISION Abroncs” vállalati jövőképben lefektetett alapelveknek megfelelően növelni kívánja a fenntartható alapanyagok egyensúlyát a gumiabroncsaiban. A Michelin E-primacy nyári gumi már az ECO-tudatos tartósság jegyében készült.

Maximális biztonság minden kilométeren, amelynek alapján 30,000 km megtétele után is meggyőző fékezési tulajdonsággal rendelkezik a gumiabroncs és nem szükséges gyakran cserélni. Elektromos autó esetén pedig +30kmtert tudunk vezetni egy 400 km-es táv tekintetében. Az első abroncs, amely rendelkezik a korábban említett Environmental Product Declaration (EPD) minősítéssel. Mindezek mellett a nyári gumi Európában készült: olasz (65%) spanyol (27%) és német (8%) együttműködésben.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót