Süti beállítások

A megfelelő téli gumi méret választás nagyon fontos

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Gyakori kérdés a téli időszakban a téli gumi méret választás. Vajon milyen méretű téligumival érdemes neki szaladni ennek az évszaknak? Általános vélekedés szerint a nyári abroncsoknál egy mérettel keskenyebbet érdemes választan.

Mi alapján hozzuk meg a döntésünket a téli gumi méret választás kérdésével kapcsolatban

Az előző állításunk néhány kiegészítéssel igaz lehet. De nézzük meg mire érdemes még odafigyelni. Ha azt vesszük alapul, hogy egész télen letakarított, latyakos és nedves utakon fogunk közlekedni akkor teljesen igazunk van, ha a keskenyebb abroncsok mellett döntünk. A keskenyebb gumi, sokkal jobban képes a latyakot is kidolgozni, hiszen a keskeny méretéből fakadóan nagyobb a felületi nyomása. Viszont ha már száraz útszakaszra tévedünk, akkor a szélesebb gumi az, aminek viszont sokkal jobb a tapadása és a fékútja is. A téli gumi méret választás nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé. Egy dologban azonban biztosak lehetünk. Mind a 4 abroncsot szükséges télire cserélni, nem elég csak tengelyenként váltani. A téli gumi speciális formájának köszönhetően a vizes és csúszós felületen sokkal jobb tapadást biztosít. Sokan vélekednek úgy, hogy a 7 fok alatti hőmérsékletet kell kivárni és máris indulhat a gumi csere. Ha azonban azt is figyelembe vesszük, hogy az időszakok a klímaváltozásnak köszönhetően eléggé megváltoztak, akkor nem érdemes a 7 fokra hivatkozni. Érdemes inkább az időjárási körülményeknek megfelelően elvégezni a téli gumicserét. A téligumi futómintázata sokkal több lamellát tartalmaz, ezáltal tud sokkal jobban megkapaszkodni a havas utakon. A speciális szilika tartalom, amelyet minden téli abroncs tartalmaz, a jobb rugalmasságot biztosítja a hideg időben. Ezáltal a fékezés is sokkal hatékonyabban végrehajtható. Egy nyári gumi teljesen megkeményedne a hideg időben és nem biztosítana közel sem olyan jó tapadást. Sőt, kifejezetten életveszélyes körülményeket képes teremteni.

Mi segíthet a választásban?

téli gumi méret választásNagyon sok online oldalon érhetőek el az úgynevezett váltóméret kalkulátorok. Ezek segíthetnek a téli gumi méret választás terén is. Természetesen a legfontosabb az időjárási körülmények figyelembevétele mellett mindezt megtenni. A legnagyobb gumi gyártók egy adott mérettartományon belül, a felhasználási körülményeket figyelembe véve javasolják a különféle mintázatok szerinti gumiválasztást. Lehetőleg ne nagyon változtassunk a gyárilag előírt paramétereken. Az abroncs mintázatán áll vagy bukik minden, ha a gyári méreteket figyelembe vesszük. A mintázattal egyben az abroncs jellegét is kiválasztjuk a felhasználási körülmények figyelembevételével. A kulcskérdés most is az, hogy milyen körülmény lesz jellemző használat közben és mik a mi elvárásaink. Ha egy méretben több mintázat is létezik, akkor a következő sorrendet érdemes betartani a téli gumi méret választás terén is.

  • milyen utakon fogunk közlekedni
  • mekkora távolságra megyünk
  • milyen a vezetési stílusunk

Ezeknek a fontos szempontoknak a figyelembevételével térjünk be a gumikereskedésbe, vagy használjuk a kalkulátort és kövessük figyelemmel, hogy az adott méretben milyen mintázatban kaphatóak az abroncsok. A téli gumi méret választás már nem is tűnhet olyan bonyolultnak a fent felsoroltakat figyelembe véve. 

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót