Süti beállítások

A legjobb nyári gumik nyomában – fontos az ár, de a teljesítmény is

2022/12/12
Gumiabroncs hírek
Hogy melyek a legjobb nyári gumik, arról sokféle cikk született már. Az ADAC, a német autóklub folyamatosan teszteli az abroncsokat, rajtuk kívül pedig sok más szervezet, autós szaklap is végez teszteket. Ilyenkor vizsgálják, hogy hogy fékezhető az adott abroncs a nedves és a száraz úton, milyen az üzemanyag-fogyasztása, mennyire élmény vele a vezetés. És persze több más szempont is terítékre kerül, attól függően, hogy mit vizsgál az adott teszt. A legjobb nyári gumik általában prémium kategóriás abroncsok, de sokszor kerülnek az élmezőnybe középkategóriás gumik is.

Hogy melyek a legjobb nyári gumik, arról sokféle cikk született már. Az ADAC, a német autóklub folyamatosan teszteli az abroncsokat, rajtuk kívül pedig sok más szervezet, autós szaklap is végez teszteket. Ilyenkor vizsgálják, hogy hogy fékezhető az adott abroncs a nedves és a száraz úton, milyen az üzemanyag-fogyasztása, mennyire élmény vele a vezetés. És persze több más szempont is terítékre kerül, attól függően, hogy mit vizsgál az adott teszt. A legjobb nyári gumik általában prémium kategóriás abroncsok, de sokszor kerülnek az élmezőnybe középkategóriás gumik is.

A teszteken kívül fontosak a felhasználói vélemények is, a webáruházakban van lehetőség a megvásárolt abroncsok értékelésére, akár szövegesen akár pontokkal, csillagokkal. Ezek sem nyújtanak azonban hiteles képet, hisz elég csak megnézni, hogy olykor milyen nagy a szórás. Aztán ott vannak a barátok, ismerősök is, akik közül sokan esküdnek erre vagy arra a márkára. Igen, a márkahűség is nagyon fontos szerepet játszik a nyári gumi kiválasztásánál. Ha összevetjük a tesztek, a felhasználói vélemények és az ismerősök véleményét, akkor már egy reálisabb képet kaphatunk arról, hogy melyek is a legjobb nyári gumik.

A nyári gumiknál, csakúgy mint minden más abroncs esetében is, sokat számít az, hogy milyen áron juthatunk hozzá. Az ár is befolyásoló tényező a vásárlásnál, és olykor nem is annyira kicsi ennek a jelentősége, hisz az olcsó és a prémium abroncsok között akár többszörös is lehet a különbség árban. Bár nyári gumit nem egy szezonra vásárol az ember, és érdemesebb rászánni egy kicsit magasabb összeget, azért sokszor mégiscsak meg kell fontolni azt is, hogy milyen áron kapható az adott abroncs. Szerencsére a webáruházak sokszor kedveskednek a vásárlóknak akciókkal, kedvezményes árakkal, érdemes ezeket is figyelni a vásárlás előtt.

Milyen tulajdonságokkal kell bírnia a legjobb nyári gumiknak?

Elsősorban jól kell tapadniuk száraz és nedves úton egyaránt. A nyári gumik mind mintázatukban, mind anyagösszetételükben úgy vannak megtervezve, hogy a legnagyobb nyári hőségben is jól tapadjanak az akár 50-60 fokos aszfalton is. Fontos, hogy a nyári gumi ilyenkor is stabil lehet, jól irányítható, kormányozható, rövid fékúttal. Ezen kívül fontos, hogy védjen az úgynevezett aquaplaning ellen. A vízen való felúszás kockázata ugyanis nem csak télen van jelen, hanem nyáron is. Ha az abroncs vízre fut, elveszítheti a kapcsolatot az útfelülettel. Ennek eredménye pedig egy irányíthatatlan megcsúszás, ahol az autó sofőrje csak reménykedhet abban, hogy nem történik baj. Fontos tehát, hogy a nyári abroncsok gyorsan és hatékonyan vezessék ki a vizet a gumi felületéről.

A precíz irányíthatóság szintén alapkövetelmény, mint ahogy a téli abroncsok esetében is. Ez nagy mértékben hozzájárul a kényelmes vezetési élményhez, hisz ha tudjuk, hogy az autó jól kormányozható, jól gyorsítható, hirtelen irányváltoztatásokkor is stabil, az máris nagyban hozzájárul a biztonságunkhoz. Amikor élesen kell manőverezni, fontos a kényelem, de még fontosabb a biztonság.

Hol keressük a legjobb nyári gumit, vegyünk-e használtat?

A koronavírus-járvány igencsak átalakította az emberek életét. Az e-kereskedelem nagyot szakított az elmúlt időszakban és ez a tendencia még mindig tart. Sokan vásárolnak online, a legtöbben innen szerzik be az információkat. Fontos, hogy olyan helyről vásároljunk, amiben megbízunk, ami korrekt fizetési és szállítási feltételekkel rendelkezik. A legjobb nyári gumi keresésekor pedig kezdjük a szűrést a mérettel, hisz ez a legfontosabb. Ezt az autó gyártója határozza meg, ettől nem lehet eltérni.

A méret mellett különböző opciókat is választhatunk, így hogy az abroncs megerősített, vagy épp defekttűrő-e. Fontos, hogy megnézzük a súly- és a sebességindexét az adott abroncsnak, mint ahogy az is, hogy az egységes uniós címkét is tanulmányozzuk. Ezekből sok minden kiderül, persze innen még érdemes tovább kutatni.

Sokan nem tehetik meg, hogy azt a gumit vásárolják meg, melyet a legjobbnak tartanak. Az ár nagyon fontos tényező, ilyenkor pedig mindig felmerül a használt gumik vásárlásának kérdése. Egy biztos, hogy nagyon körültekintőnek kell lenni, amikor használt gumi vásárlásán törjük a fejünket. Érdemes olyan helyről beszerezni, ahol azonnal fel is tudják szerelni az autóra. Nagyon fontos, hogy megnézzük, mikor is gyártották az abroncsot. Hisz hiába tűnik szinte újnak, hiába nincs elkopva, az abroncs álló helyzetben is elöregszik. Tíz évnél idősebb abroncsot már kockázatos használni, mint ahogy a szakemberek azt tanácsolják, hogy olyan abroncsot se vegyünk, ami több mint hat éve áll. A használt abroncsoknál mindenképp nézzük meg a profilmélységet, hisz egy erősen kopott abroncsot mi sem tudunk sokáig tovább használni. Olykor pedig árban egy prémium kategóriás használt gumi akár többe is kerülhet, mint egy vadiúj középkategóriás. Ilyenkor pedig mindig mérlegelni kell, mint ahogy akkor is, ha a legjobb nyári gumikat keressük.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót