Süti beállítások

A legfőbb különbségek a nyári és a téli gumik között

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Nagyon sok autós csak azért nem cseréli le télen a nyári gumikat, mert általánosságban nem tudja, hogy milyen különbségek vannak az egyes abroncsok között, ezáltal még mindig rengetegen vannak azok, akik azt hiszik, hogy csak hangzatos elnevezésnek tekinthető, hogy léteznek nyári és téli gumik is. A valóságban azonban a gyakorlat már számtalanszor igazolta, hogy a különféle évszakokra ajánlott abroncsok rendkívül sok tekintetben különböznek egymástól, ezáltal nem véletlen, hogy a szakemberek a nagyobb biztonság érdekében a hidegebb időszakra téli gumit ajánlanak, míg máskorra nyári abroncsokat. Természetesen jogos a kérdés, hogy vajon mik a legfőbb különbségek a nyári és a téli gumik között? Ha nem megyünk le a gyökerekig, csak a leglényegesebb különbözőségekre asszociálunk, akkor alapesetben három lényeges dolgot tudunk felhozni az egyes abroncsok között. Hogy melyek ezek?

1. A nyári és a téli gumi közötti legalapvetőbb különbség bármennyire is hihetetlen: szabad szemmel láthatatlan. Hogy miért? Mert a gumiabroncs keverékében keresendő, ezáltal a nyári gumikat keményebbre, a téli gumikat pedig lágyabbra hagyják, hogy tudjanak illeszkedni a hőmérsékletekhez. Ennek köszönhető például, hogy a nyári gumi télen, 7 Celsius fok alatti hőmérsékleten annyira merevvé válik, hogy képtelen megfelelő mértékű deformálódásra ahhoz, hogy elérje tapadását. A téli gumi azonban a lágyabb keveréknek hála még -20 Celsius fokos hidegben is képes rugalmas maradni, ezáltal megőrizni alapvető tapadását. Ez a legfontosabb oka annak, hogy a téli szezon közeledtével azonnal le kell cserélni nyári abroncsainkat, és fordítva.

2. Ha alaposabban szemügyre veszünk egy nyári és egy téli abroncsot, az esetek többségében azt tapasztaljuk, hogy a téli változatok gyakran keskenyebbek. Ez annak köszönhető, hogy az autó súlyát így a gyártók sokkal kisebb felületen tudják elosztani, ami azt jelenti, hogy a kerekek alatti nyomás lényegesebb mértékben megnövekszik, így a forgatónyomaték jobban tud érvényesülni, vagyis a tapadás is sokkal kielégítőbb lesz.

3. Szintén alapvető különbség tapasztalható a nyári és a téli gumik tekintetében a mintázat terén, a téli abroncsok mintázata ugyanis összességében sokkal részletesebb lesz, mint nyári változataiké. Ez annak köszönhető, mert a téli gumikat a gyártók speciálisan kialakított, aprócska lamellákkal vértezték fel annak érdekében, hogy még havas és fagyos utakon is megfelelő tapadást és jó vonóerőt biztosítsanak az autónak azáltal, hogy ezek a kis lamellák lényegében megkapaszkodnak majd az aszfaltban. A téli gumikon ezen felül gyakorik a mélyebb, V alakzatú mintázatok, valamint a hosszanti, gyakran többszörözött vízvezető árkok, amelyekkel az aquaplaning-tűrő képességet növelik a gyártók.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót