Süti beállítások

A kopott nyári gumi büntetést vonhat maga után?

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Kevesen vannak tisztában vele, márpedig nem csak a saját, hanem mások életét is veszélybe sodorják így, hogy olyan nyári abronccsal közlekednek az utakon, aminek profilmélysége már sokkal kisebb, mint 1,6 milliméter, ami nem csak azért probléma, mert életveszélyes, hanem azért is, mert a kopott nyári gumi büntetést vonhat maga után. Nyilván ennek megvan a maga szabálya, gyakran rendőrfüggő is a dolog, ellenben vannak olyan kitételek, amikor a büntetést nem kerülhetjük el.

Ezek a legsúlyosabb nyári gumi büntetés-tételek

Mindenki előtt ismert, hogy a túl kopott gumikkal az autókat nem engedik át a műszaki vizsgákon. Ez az esetek többségében már 2 milliméteres kopás esetén is megfigyelhető, de a kopott nyári gumi büntetést ilyen esetben még nem von maga után – ha csak nem azt, hogy nem kapunk érvényes műszaki vizsgát. Néhány esetben azonban számíthatunk majd kisebb-nagyobb büntetésre, annak függvényében, hogy mi a vétségünk. Mint ismert, a magyar jogszabályok értelmében egy nyári gumi megengedett kopása 1,6 milliméter. Ha tehát kifogunk egy közúti ellenőrzést, és az autónkon ilyen mértékben kopott nyári gumik vannak, a hatóságok pedig éppen a gumik profilmélységét ellenőrzik, akkor enyhébb esetben figyelmeztetést kaphatunk – ezt általában határértékig szokták alkalmazni –, ha viszont súlyosabb a kopás mértéke, abban az esetben kisebb-nagyobb bírság várhat ránk, de előfordulhat az is, hogy a rendőrség a helyszínen azonnal bevonja a gépjármű forgalmi engedélyét. Így nem csak büntetést kell fizetnünk, hanem műszaki vizsgára is ismételten el kell vinnünk az autót.

Fontos kiemelni azt az esetet is, amikor a kopott nyári gumi büntetése a legsúlyosabb tételeket verdesi. Amennyiben ugyanis kopott nyári gumival okozunk balesetet, példának okáért emiatt csúszunk bele egy másik autóba, vagy bizonyítottan emiatt sodrunk el egy biciklist, esetleg egy gyalogost, akkor a későbbi per során a kopott nyári gumi miatt sokkal súlyosabb büntetési tételeket kell fizetnünk, mintha megfelelő állapotú abroncsokkal közlekedtünk volna. Ha halált okozó közúti baleset a vétség, abban az esetben nem csak e bírság mértéke, hanem a börtönben töltött időmennyiségre is hatással lehet egy kopott gumi. A helyzetet tovább fokozhatjuk abban az esetben, ha a baleset téli időszakban történik, ha ugyanis már hivatalosan téli gumi szezon van, és ekkor jó állapotú nyári gumival okozunk bajt, annak a bírósági tételei sokkal súlyosabbak lehetnek, de tovább fokozhatjuk az egészet, ha kopott abronccsal történt mindez. Noha hazánkban nincsen hivatalos téli gumi szezon – csak azt büntetik, ha nem az útviszonyoknak vagy az időjárásnak megfelelő abroncsot használunk – ellenben külföldön ezt a problémát sokkal szigorúbban veszik. A szomszédos országokban például már mindenhol van hivatalos kezdete és vége a téli- és a nyári gumi szezonnak, így amennyiben a hatóságok azt tapasztalják, hogy nem az évszaknak megfelelő abroncsot használunk, abban az esetben súlyos büntetés várhat ránk.

Eközben Németországban

Az európai régión belül Németországban számíthatunk a kopott nyári gumi büntetés kapcsán a legmagasabb értékekre, valamint arra is, ha téli útviszonyok között autózunk vele. Példának okáért, ha a téli időszakban nyári gumit talál az autónkon a rendőr, akkor azzal már rögtön 40 eurós bírságra – 12 ezer forint –, valamint egy büntetőpontra számíthatunk, ha pedig balesetet okozunk, akkor ezek az összegek rögtön duplázódnak – illetve természetesen sokszorozódhatnak is attól függően, hogy mekkora galibát okoztunk.

 
Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót