Süti beállítások

A jövő intelligens gumiabroncsa

2022/12/12
Gumiabroncs hírek
Azt mindenki tudja, hogy az, hogy milyen abroncsot használunk a járműveinken, attól függ, hogy milyenek a közlekedési körülmények. Nyáron, a jó időben olyan gumikon futunk, amelyek a magas hőmérséklet mellett tudnak ideálisan működni. A téli sítúrára pedig olyan abroncsokkal indulunk, amelyek hideg körülmények között képesek a legjobb tapadást és biztonságot nyújtani. Más gumikat használunk a hétköznapi autózásra, és más abroncsokat szerelünk fel, ha éppen egy versenypályán szeretnénk kipróbálni magunkat. A körülményeket tekintetbe véve tehát rengeteg abroncstípus létezik. Ez persze óriási költségeket jelen főleg azoknak, akik szeretik magukat és az autójukat is tesztelni extrém körülmények között. De vajon van másik megoldás is?

A lipcsei egyetem kutatói már a Hannoveri Vásáron bemutatták elképzelésüket az intelligens gumiabroncsokról és jelenleg is a megvalósításon dolgoznak.

A gumiabroncson érzékelők vannak elhelyezve, amelyek segítségével képes lesz saját maga megváltoztatni az arculatát, hogy így alkalmazkodhasson az aktuális futási körülményekhez. Valós időben képes elemezni a szükséges tényezőket, mint az időjárás és az úttípus és így a helyzetnek megfelelő legoptimálisabb viselkedést tudja biztosítani.

A zseniális elképzelés egyelőre még csak papíron létezik, a műszaki megvalósításra még várni kell. A kutatók viszont optimisták, és azt is elmondták, hogy folytatják a fejlesztést. Már a szabadalmi bejelentésre is sor került. A kérdés így csupán csak az, hogy mikor jön az intelligens, átalakuló gumiabroncs?

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót