Süti beállítások

A hideg évszakban vajon mennyi magyar autós váltja le a nyári gumikat télire?

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Idén is elvégezte vizsgálatait a Téligumi Kommandó, melyet két autós honlap rendez meg immár több éve, hogy felmérje a magyar autótulajdonosok szokásait azzal kapcsolatban, hogy mennyire tudatosak a nyári gumi lecserélésével kapcsolatban a téli évszakban, illetve alapvetően tisztában vannak-e azzal, hogy a gumiabroncsokat hány éves korig érdemes használni, és milyen idősen jobb megoldás, ha már újakra cserélik azokat.

Bár az téli gumi használók száma évről évre mindig valamivel növekszik, még mindig vannak 'szép számmal' olyan autósok, akik nem veszik figyelembe azt, hogy a téli időjárási körülmények között nyári gumival közlekedni akár életveszélyes is lehet.

A felmérések számai: mennyien kockáztatnak nyári gumival télen?

A vizsgálatokat három különböző helyszínen száznál több autós kikérdezésével hajtották végre, és bár az eredmények valamivel jobbak voltak az előző évieknél, mégsem mondhatóak túlzottan jónak.

Sajnálatosan a járművezetők 15 százalékának nyári gumik voltak felszerelve, abból sem a jobb minőségűek, ráadásul egy része ezeknek már túllépte az öt éves kort, ami a teljesítmények gyengülését mutatja még nyári körülmények között is.

3 százalékuknak használt négyévszakos gumiabroncsokat, melyek enyhébb téli időjárási helyzetekben végül is elfogadható biztonságot nyújt, ha nem budget kategóriás, és nem idősebb öt évnél.

82 százaléka az autósoknak tudatos járművezetőként téli gumival vágott neki a hideg évszaknak, ami természetesen dicséretet érdemel, de sajnos közel 50 százalékuk a legolcsóbb, alacsony minőségű budget kategóriából választotta ki a téli abroncsait.

Néhány más aggasztó adat

Talán még sajnálatosabb, hogy az autósok több mint harmada, 38 százaléka nem törődött azzal, hogy a járművén már öt évnél is öregebb gumiabroncsok vannak: Az 5 évnél idősebb gumikról az utóbbi években több teszt is bebizonyította, hogy az elöregedés jeleit mutatják, tapadásuk jelentősen csökkent, ami már nem biztosította a biztonságos közlekedéshez fontos jellemzőket.

Másik negatívumként értelmezhető, hogy az járművezetők nagy része, egészen pontosan 48 százaléka a legolcsóbb budget kategóriából választotta ki a gumiabroncsát, legyen az téli gumi, nyári gumi, avagy négyévszakos.

Az átlagos profilmélység vizsgálatának eredménye viszont nem volt olyan kétségbeejtő, az 5,6 milliméteres átlag elfogadható mélység, bár télen minél mélyebb a profilmélység, annál jobb.

Figyelemre méltó, hogy a budapestiek körében tartják legkevésbé a téli gumik használatát.

Tesztekkel is bizonyították a téli gumik hatékonyságát

A mogyoródi tanpályán a friss hóban is meggyőzően sikerült a vizsgálatoknak bizonyítani, hogy a téli gumik 40 km/h sebességről fékezve 16 – 20 méter fékúton, a négyévszakos jó minőségű használt 31 méter fékúton, míg a használt nyári gumi 45 méteren volt csak képes megállítani az autót.

Gondoljunk bele, hogy a téli gumi 25 – 30 méteres különbsége a nyári gumi fékútjához képest milyen drasztikus balesetektől képes megvédeni minket és a közlekedés többi résztvevőjét.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót