Süti beállítások

A használt téli gumi vásárlás veszélyeiről

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

A használt téli gumi vásárlás nemcsak külföldön, hanem Magyarországon is óriási üzlet, hiszen az emberek rendszerint megelégszenek a kopottabb, külföldön már kiselejtezett abroncsokkal, hiszen úgy tartják, hogy felesleges újat venniük erre az időszakra, mert az év jelentősebb részén úgyis a nyári abroncs teljesít szolgálatot.

Ez a szemléletmód azonban rendkívül veszélyes, sőt mi több, az esetek jelentős részében szinte olyan nagy hiba, illetve hiányosság, mintha a leghidegebb időszakban, illetve havas és jeges utakon is nyári abroncsokon közlekednénk. Sőt mi több, az utóbbi években már nemcsak az okoz problémát, hogy eredendően régi, illetve ismeretlen előéleti téli gumik kerülnek használtan a magyar piacra, sok csaló ennél súlyosabb vétségeket is hajlamos elkövetni.

Fokozott veszélyt jelent a használt téli gumi

Az ugyanis már önmagában rizikót jelent egy használt téli gumi esetében, hogy honnan származik, nem-e szálszakadásos, nem érte-e óriási ütés egy karambolban és a többi, de ennél sokkal komolyabb gondot jelent, hogy néhány csaló egyre többször ragadtatja magát az abroncsok otthoni javítására, és továbbadására, ami természetesen csak egyfajta látszatjavításnak tekinthető.

Hovatovább gyakran azt a célt szolgálja, hogy például eltüntessenek vele bizonyos sérüléseket! Ezt a folyamatos hívjuk az úgynevezett gumivágásnak, amelyet olyan jól kivitelezhetnek sokan, hogy a vásárló számára teljesen észrevétlen maradhat egy a vezetés biztonságát jelentős mértékben csökkentő, sőt életveszélyes defektet is előidézhető probléma.

Sok visszavágott és ilyen módon megfiatalított abroncs esetén előfordulhat, hogy a vásárló számára fel sem tűnik, hogy például egy-egy barázda széle le van vágva, hiszen vannak olyan csalók, akik a vágás után képesek különféle módszerekkel átdolgozni és visszaöregíteni a gumi élét.

Hogy a használt téli gumik problémája milyen jelentős, annak kihangsúlyozása érdekében a Continental néhány hónappal ezelőtt már végzett egy tesztvásárlást, amelynek során a legnépszerűbb magyar aukciós portálról teljesen véletlenszerű formában, a legkülönfélébb méretkategóriából és gyártótól összevásároltak 32 használt abroncsot.

Mint kiderült, a megvásárolt abroncsok közül egyik sem volt hibátlan, sőt mi több, akadtak közöttük olyan téli abroncsok, amelyek annyira öregek voltak már, hogy a nyári abroncsoknál is keményebbé váltak.

Ami azonban sokkal ijesztőbb ennél, hogy az efféle abroncsokkal gyakran alig párezer forintot spórolunk meg, hiszen sokszor még az alacsonyabb kategóriájú, de legalább frissen gyártott és új téli gumi is lényegesen biztonságosabb, mint a felkeményedett, berepedezett és sok esetben láthatatlan sérülésekkel ellátott használt változat, amelyet gyakran az első szezon után ki is dobhatunk.

Európában sem túl jó a helyzet

Használt téli gumiPersze ne gondoljuk azt, hogy csak felénk ilyen rossz a helyzet, hiszen a brit Tyresafe csapata a National Tyre Distributors Association társaságában nemrégiben elvégezte az eddigi legnagyobb és legátfogóbb abroncsbiztonsági tesztet Európában.

Ennek részeként több mint 800 használt téli gumit vásároltak és teszteltek le, és megállapították, hogy a vásárolt termékek közel 35 százaléka hibás vagy sérült – egyszóval eladhatatlan – volt.

A Tyresafe szerint a leggyakoribb abroncshibák használt téli gumik esetén a szakszerűtlenül befoltozott defektek, a rendellenes kopás, valamint a láthatatlan, de komoly gondot okozó sérülések voltak.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót