Süti beállítások

A gumicsere valóban életet menthet!

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Vannak olyan területek az autóhasználattal kapcsolatban, melyek még az akár több éve az utakon közlekedők számára is kérdésesek lehetnek. 

Tipikusan ilyen az, hogy mikor kell a téli gumit felrakni. A hét fokos szabályt a legtöbben ismerik, de amikor egyik nap még 25 fok van, a másik reggelen pedig akár 0 fok környéki hőmérsékletet lehet mérni, úgy igencsak nehéz kiválasztani a cseréhez a megfelelő időpontot. Hegyvidéki környéken, vagy ha a gépjárművet rendszerint csak hajnalban és a szintén hideg esti órákban használjuk, úgy már korábban is aktuálissá válhat a téli gumi használata, de alapvetően nem érdemes a cseréhez túl korai időpont mellett dönteni. Nézzük, miért!

Mikor kell a téli gumit felrakni?

Amint a hőmérő higanyszála hét fok alá süllyed, és ez tartósnak bizonyul, akkor mindenképp csak téli gumival érdemes az utakra gurulni. Erre minden évben felhívják figyelmünket, de sajnos még mindig sok autós landol az árokban a felelőtlen hozzáállás miatt. A nem évszaknak megfelelő gumik egyértelműen rányomják bélyegüket a közlekedés biztonságára, amivel nem csak saját, de szeretteink és az autóstársak biztonságát is kockáztatjuk. Nem véletlen, hogy a hideg aszfaltra és a téli időjárási körülmények mellé a nyáritól eltérő gumik javasoltak, ugyanis ekkor igen komoly követelményeknek kell megfelelniük az abroncsoknak. Azt, hogy mikor kell a téli gumit felrakni, egyértelműen a hőmérséklet és az autóhasználati szokások döntik el.

Mit tud a téli gumi, amit a nyári nem?

A már elnevezésükben is különböző gumifajták összetételüket és felületi kialakításukat illetően is eltérő jellemzőkkel bírnak. Míg a nyári alig tartalmaz szilika összetevőt, addig a téli esetében ez már jelentős mennyiségben jelen van abban. Ez gondoskodik arról, hogy rugalmas maradjon a gumi a hideg aszfalton is, és így biztosítsa a megfelelő úttartást. Mivel télen gyakran nedves utakon kell haladni, így a vízelvezetés legalább olyan fontos, mint az aquaplaning ellenállás. A mély bordák és a sűrű lamellák még havas, jeges útviszonyok között is lehetővé teszik a menetstabilitást, és megakadályozzák a gépjármű hátuljának kicsúszását. Ehhez természetesen az is nélkülözhetetlen, hogy megfelelő profilmélységgel bírjon a téli abroncs. Ennek fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, ugyanis egy kopott téli gumival akár háromszorosára is megnőhet a fékút, mely egyértelműen veszélyes közlekedési szituációkhoz vezethet.

Télen is biztonságosan az utakon

195/65R15 téligumiAutósként mindannyian jól tudjuk, hogy a téli időszakban sokszoros követelményeknek kell megfelelni az autónak. Fontos, hogy sofőrként is felkészüljünk ezekre a hónapokra, ugyanis a helyzetek gyors felismerése legalább olyan döntő lehet a közlekedés biztonságát illetően, mint az útviszonyoknak és időjárásnak megfelelően megválasztott sebesség. Saját reggeleinket könnyíthetjük meg azzal, ha jégoldó spray és jégkaparó mindig vannak az autóban. Hasonlóképpen lényeges, hogy egy termosz meleg tea és egy pléd mindig legyenek a gépjárműben, különösen akkor, ha külterületen közlekedünk a nap folyamán. Volt már rá példa az elmúlt években, hogy a szélsőséges időjárás miatt sokan autóban rekedtek. Rengeteg kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat akkor, ha időben felkészítjük az autót a téli hónapokra, és azzal is tisztában vagyunk, hogy mikor kell a téli gumit felrakni. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy télen célszerű a megszokottnál gyakrabban gondolni az alvázmosásra, ugyanis a sózott, latyakos utak hamar rányomhatják bélyegüket az autó műszaki állapotára.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót